Geschreven door Gert van den Burg

Misschien weer een klusje voor Feike Sijbesma dacht ik gisteren. 

Op een nieuwssite las ik dat Nederland een tekort heeft aan remdesivir. Remdesivir is een middel dat aan COVID-19 patiënten wordt gegeven en dat de behandelduur verkort.

Waarom ik aan Sijbesma dacht? Omdat hij als speciaal coronagezant van het kabinet een belangrijke rol speelde bij het vergaren van genoeg testmateriaal en de zoektocht naar een vaccin.

Intussen is wel duidelijk dat hij heel wat werk heeft verzet om een nogal complex probleem op te lossen.

Zo was er sprake van een kip-of-ei-verhaal. Alle fabrikanten van testmateriaal hadden te maken met een enorme overvraag. En die deden wat vrijwel alle organisaties in zo’n situatie doen. Namelijk leveren aan de grote klanten, in dit geval vooral aan de landen die veel testen afnamen. 

Daarmee stonden we achter in de rij. Want Nederland had eerder juist gekozen om maar beperkt te testen. 

Maar leveranciers verleiden om toch te leveren was niet het enige probleem. Er bleek ook dat de hele keten anders georganiseerd moest worden. En tegelijk opgeschaald in testcapaciteit. Van drie, naar dertig en vervolgens naar 50 laboratoria. Tests die bij twintig leveranciers worden ingekocht en op 30 verschillende machines moeten werken. En dan moesten aan het eind van de keten de GGD’s ook nog bron- en contactonderzoek doen.

Geen eenvoudige klus als je bedenkt dat niet alle leveranciers en tests even betrouwbaar bleken te zijn.

 Ik denk dat de Nederlands regering zich gelukkig mag prijzen dat Sijbesma zich beschikbaar stelde en de klus klaarde. En nog onbetaald ook. 

Het inzetten van een zwaargewicht met 32 jaar DSM ervaring, waarvan 13 jaar als bestuursvoorzitter betaalde zich uit. 

Zo las ik in een interview met Sijbesma het volgende:

“Die hele keten hebben we moeten opschalen en anders moeten organiseren. Dat lukt niet door hard of slim te onderhandelen, maar wel door begrip te tonen voor de wereld van de ander, bijvoorbeeld de leveranciers, zoals Roche. Wat helpt door de wereld waar ik uit kom: je spreekt elkaars taal. Je kunt boos worden op je leveranciers, maar dat heeft niet zoveel zin. Je kan maar beter samenwerken. Te slim zijn, of extra druk zetten, dat zijn ‘war stories’, die klinken spannend maar dat levert niet altijd de gewenste resultaten op.”

Feike Sijbesma DSM bedrijfsfilm Youtube 16-7-2019

Feike Sijbesma - bron foto  DSM bedrijfsfilm Youtube 16-7-2019

Wat valt op? Sijbesma maakte optimaal gebruik van zijn  ervaring en competenties als bestuurder:

  • Hij is in staat om in de complexiteit het geheel te overzien en een strategie te bedenken.
  • Nog belangrijker is dat hij ook in staat is die strategie te realiseren. In een politiek-bestuurlijke omgeving die gewend is aan een heel ander (en trager) besluitvormingsproces.
  • Hij beschikt over een netwerk en aarzelde niet om dat in te zetten.
  • Hij beschikt over senioriteit en leiderschapsvaardigheden die hem autoriteit geven.
  • Hij kan zich goed inleven in de situatie en belevingswereld van zijn netwerkpartners. In plaats van druk uit te oefenen gebruikt hij empathie en inlevingsvermogen om vertrouwen te winnen en de positie van de ander helder te krijgen. Vervolgens weet hij subtiel te overtuigen en onderhandelen om vervolgens toch tot een resultaat te komen.

Als een CFO als bestuurder opereert is het belangrijk dat hij ook over een aantal van deze competenties beschikt. Ze zijn kritisch als de CFO samenwerkt in de boardroom.

Het is geen toeval dat in het CFO normprofiel de competenties inlevingsvermogen, leiderschap, overtuigingskracht, strategisch denkvermogen, veranderingsgerichtheid, resultaatgerichtheid zijn opgenomen, naast nog vier andere.

De vraag is hoe je deze competenties gericht ontwikkelt.

In mijn coaching werk ik met een assessment waarmee gemeten wordt in welke mate de kritische competenties uit het CFO-normprofiel zijn ontwikkeld. Specifiek bij het samenwerken in de bestuurskamer. 

De waarde zit niet alleen in het assessment zelf, maar vooral in het individueel bespreken daarvan. Hiervoor trek ik een hele dag uit. Door de uitkomsten van het assessment te plaatsen in relatie tot de context en ervaringen van de betrokken CFO wordt helder waar ontwikkelpunten liggen en kan ik heel gericht en gedetailleerd aangeven wat er voor nodig is om te verbeteren. 

Zoals Koen, die steeds vastliep in het overtuigen van managers en ontdekte hoe het kwam dat hij ze kwijt raakte tijdens een gesprek.

En Carla, die merkte dat er in de bestuurskamers dingen speelden die ze wel waarnam, maar voor de lieve vrede niet benoemde. Zij kwam tot het inzicht hoe en op welke moment dat wel te doen.

Het bovenliggende doel is handiger te worden in het spel in de bestuurskamer en effectiever samen te werken. Zodat je subtiel beïnvloedt en resultaten behaalt zonder een machtspel te spelen. Net als Feike Sijbesma.

Mocht je dat interesse hebben in het assessment en meer willen weten, maak dan een afspraak via deze link. Ik neem dan contact met jou op.
Goed te weten: aangezien het voor mij tijdsintensief is heb ik maar ruimte voor 2 individuele assessments en besprekingen per maand.

Inschrijven voor het CFO College jaarprogramma kan overigens ook nog. Een nieuwe groep gaat volgende maand van start. En: het assessment en de bespreekdag krijg je als bonus als je deelneemt aan het programma.

Lees Meer Artikelen:

Ontdek de 10 kenmerken van de CFO die het verschil maakt

[inclusief scoreblad voor zelfevaluatie]

  • Breng in kaart waar je staat ten opzichte van het normprofiel van de CFO
  • Ontdek je ontwikkelpunten
  • Bepaal de 3 acties die je helpen om snel te verbeteren
voorblad 10 kenmerken van de cfo die het verschil maakt
Stuur mij de PDF met de 10 kenmerken van de CFO die het verschil maakt nu!
Wanneer je op bovenstaande knop klikt, ontvang je af en toe een email. Uitschrijven kan op elk moment. Lees er meer over in het Privacy Statement
>
Chat openen
1
Chat via jouw favoriete medium
Hallo, kan ik je helpen?