Geschreven door Gert van den Burg

Laatst sprak ik een jonge CFO. Nog geen 40. Net een half jaar benoemd in zijn rol.

Van de voorzitter van de raad van commissarissen had hij complimenten gehad. De rapportages aan de raad waren veel sneller beschikbaar en de kwaliteit van de informatie was aanzienlijk verbeterd.

Toch was hij in verwarring. Want van zijn CEO hoorde hij een paar dagen later, dat dezelfde voorzitter had gezegd dat hij beter het hele directieteam zou vervangen. ‘Te onervaren’ en ‘nog niet klaar om de snelle groei die we nodig hebben in goede banen te leiden’.

Wat moest hij hier nu mee? Aan het einde van het gesprek had de CEO aangegeven: ‘ik geloof in jou, kijk wat je nodig hebt aan coaching en regel het’.

Via via kwam de CFO bij mij met de vraag: ‘hoe kan ik mijzelf steviger neerzetten, naar zowel mijn collega-directieleden, de raad van commissarissen als de investeerders?’

Goede kans dat als je de stap naar CFO maakt, ook eenzamer wordt. Er zijn namelijk niet zoveel mensen die op hetzelfde niveau werken, waar je even mee kan spiegelen. De CEO heeft zijn eigen besognes en belangen. Voor collega-directieleden geldt het zelfde. En zomaar even klankborden met een netwerkcontact doe je ook niet. Daar is een vertrouwensbasis voor nodig.

De meeste van de CFO’s die ik begeleid werken hard.
Ze hebben een grote loyaliteit naar hun organisatie. Soms ten koste van zichzelf.

De één heeft het gevoel niet gehoord te worden binnen de directie.
De ander denkt niet goed genoeg te zijn, want ze heeft alleen maar een HBO-opleiding en krijgt weinig waardering van de DGA.

Ze compenseren het door nog harder te werken of meer kennis te verzamelen door allerlei cursussen en seminars te volgen.

Toch maakt dat het verschil niet.

Op directieniveau zit succes niet meer in de inhoud, maar in weten wie je bent.

“Wie ben je als CFO?”  is ogenschijnlijk een makkelijke vraag. Maar nog niet zo eenvoudig te beantwoorden.

Daar is reflectietijd voor nodig.

Het helpt dan om met iemand te sparren. Met een mentor die mee kan denken over inhoud, maar ook over ontwikkelstappen als CFO: waar ben je sterk in en wat zijn nog ontwikkelpunten? En hoe pak je die aan?

Vaak is de eerste stap die ik met CFO’s maak het doen van een ‘CFO ontwikkelassessment’.

Dat bestaat uit een on-line meting van ongeveer een uur. Voor de bespreking trekken we een hele dag uit op een inspirerende locatie.
Daar komt dan ook veel uit:

  • Inzicht in de ontwikkelbaarheid van 10 cruciale CFO-competenties.
  • Helderheid over wat je nodig hebt om die ontwikkelbaarheid te versnellen en direct grote stappen te maken.
  • Aanwijzingen hoe je jouw beïnvloedingskracht in de boardroom vergroot.
  • Bewustzijn van jouw drijfveren, waarden, missie en identiteit als CFO.
  • Een persoonlijke strategiekaart met doelstellingen voor de komende 2 jaar.
  • Praktische aanwijzingen en concrete acties om direct mee aan de slag te gaan, waardoor je als CFO veel effectiever bent.

Het CFO ontwikkelassessment is onderdeel van het jaarprogramma waarin ik CFO’s begeleid te transformeren naar strategisch business partner.

Ik bied het assessment ook los aan. Eventueel in combinatie met 1 of meer coachingsgesprekken.

reflecteren tijdens CFO ontwikkelassessment

Reflecteren tijdens CFO ontwikkelassessment


Wie hebben er onlangs deelgenomen aan het ontwikkelassessment?

  • Een ervaren CFO in de financiële dienstverlening, net gestart bij een nieuwe organisatie. Met als vraag: ‘hoe voorkom ik dat ik opnieuw tegen de valkuilen aanloop waarvan ik in mijn vorige functie zoveel last had.’
  • Een jonge CFO, in zijn eerste eindverantwoordelijk directierol bij een snel groeiende organisatie. Eerder benoemd dan hij zelf had verwacht door het plotselinge vertrek van de interim CFO. Zijn vraag: ‘hoe kan ik in het voor mij nieuwe krachtenveld om gaan met belangen en persoonlijkheden van directieleden, DGA, investeerders en financiers?’
  • Een ervaren finance director werkzaam bij een internationaal werkende not-for-profit organisatie. Belangrijkste vraag: ‘hoe maak ik mij los van de operatie en pak ik een meer strategische rol en hoe positioneer ik mij als krachtige business partner voor zowel de directie als raad van toezicht?’
  • Een jonge CFO actief bij een snel groeiende scale-up. Zijn vraag: ‘ik ben inhoudelijk sterk, maar weet nog niet wat precies van een CFO wordt verwacht. Wat zijn mijn ontwikkelpunten?’

Stuk voor stuk hebben ze antwoorden gekregen op hun vragen en zijn er actief mee aan de slag gegaan.

Wil je weten of het CFO assessment ook geschikt voor jou is?

Maak dan via deze link een afspraak met mij. Tijdens een vrijblijvend gesprek van 30 minuten help ik jouw vraagstuk helder krijgen en bespreek ik met je of het CFO ontwikkelassessment antwoord geeft op jouw vragen.

Hoe het verder is gegaan met de CFO uit het begin van dit artikel?
Die durfde het aan om opnieuw in gesprek te gaan met de voorzitter van de raad van commissarissen. Op zijn initiatief. Het werd een goed gesprek…

Lees Meer Artikelen:

Wat zou je doen als je 10 keer moediger zou zijn dan nu?

Ontdek de 10 kenmerken van de CFO die het verschil maakt

[inclusief scoreblad voor zelfevaluatie]

  • Breng in kaart waar je staat ten opzichte van het normprofiel van de CFO
  • Ontdek je ontwikkelpunten
  • Bepaal de 3 acties die je helpen om snel te verbeteren
voorblad 10 kenmerken van de cfo die het verschil maakt
Stuur mij de PDF met de 10 kenmerken van de CFO die het verschil maakt nu!
Wanneer je op bovenstaande knop klikt, ontvang je af en toe een email. Uitschrijven kan op elk moment. Lees er meer over in het Privacy Statement
>
Chat openen
1
Chat via jouw favoriete medium
Hallo, kan ik je helpen?