Geschreven door Gert van den Burg

Vier op de tien CFO's zeggen dat zij in het afgelopen jaar de meeste waarde hebben gecreëerd door strategisch leiderschap en prestatiemanagement.
Hun collega's in de boardroom hebben een ander beeld. Zij zien dat CFO's de meeste waarde creëren door traditionele finance activiteiten als accounting en controlling.  Als tweede gebied van waardecreatie noemen zij kosten- en productiviteitsmanagement. Worden CFO's ondergewaardeerd of is er iets anders aan de hand?

Ook niet eens over bijdrage aan strategie

Finance leiders zijn het ook oneens met niet-financiële respondenten over de betrokkenheid van de CFO bij strategiebeslissingen. CFO’s zijn meer geneigd dan hun collega's om te zeggen dat ze betrokken zijn geweest bij een reeks strategie gerelateerde activiteiten - bijvoorbeeld het bepalen van de algemene bedrijfsstrategie, het prijzen van de producten en diensten van een bedrijf, of samenwerken met anderen om strategieën te ontwikkelen voor initiatieven op het gebied van digitalisering, analyse en talentbeheer.

Deze gegevens komen uit recent onderzoek van McKinsey. Je leest het hele onderzoek hier: 'The new CFO Mandate - Prioritize, transform, repeat'

Gebieden waar CFO's de meeste waarde toevoegen volgens henzelf

In de navolgende tabel zie je de top 5 van gebieden waarop CFO's financiële waarde creëren volgens henzelf.
De getallen in de balken representeren het percentage CFO's dat vindt dat zij op een gebied waarde creëren. 

Waardecreatie volgens CFO's

Gebieden waar CFO's de meeste waarde toevoegen volgens hun peers

Nu dezelfde tabel, maar dan met de top 5 gebieden volgens de peers (collega's in de boardroom) van de CFO's.

Waardecreatie volgens Peers

Grote verschillen in perceptie

Opvallend zijn de grote verschillen in perceptie.

 • Waar 39 % van de CFO's vindt dat hun bijdrage aan performance management waarde creëert, is maar 19% van hun peers het daarmee eens.
 • Als het gaat om strategisch leiderschap is het verschil iets kleiner: 39% van de CFO's versus 25% van de peers.
 • Van de peers zien 47% dat CFO's nog steeds de meeste financiële waarde creëren op het gebied van traditionele Finance rollen zoals Accounting en Controlling. 33% van de CFO's ziet dat ook als een gebied van waardecreatie.
 • Waar 42% van de peers zien dat CFO's vooral veel waarde toevoegen op het gebied van kosten- en productiviteitsmanagement is slechts 26% van de CFO's het daar mee eens.

Waar komt dit perceptie verschil vandaan?

Grote verschillen dus in perceptie. Het onderzoek geeft geen duiding waar de verschillen in beleving vandaan komen. Ik ben daar wel nieuwsgierig naar.
​​​​​​​
Voor de vuist weg kan ik de volgende oorzaken bedenken:
 1. De opzet van de enquête. Is deze representatief? Zijn de respondenten (CFO's en peers) afkomstig uit dezelfde organisaties?
 2. De peers hebben nog een traditioneel beeld van wat CFO's doen. Ze hebben maar beperkt een idee hoe breed de CFO rol intussen is en wat de CFO allemaal doet.
 3. De CFO's overschatten hun bijdrage. Ze stoppen weliswaar veel tijd en energie in activiteiten die hun traditionele aandachtsgebied overstijgen, maar de resultaten zijn nog niet altijd zichtbaar voor hun peers in de boardroom.
 4. CFO's zijn te bescheiden. Ze leveren wel degelijk veel (financiële) waarde, maar vinden het niet nodig om dit keer op keer duidelijk te maken aan hun collega's. Ze maken te weinig reclame voor zichzelf.
 5. CFO's missen het vermogen om over te brengen hoe en waar ze financiële waarde creëeren. Ze verzuimen de boodschap over wat ze aan waarde toevoegen zo over te brengen dat deze herkenbaar is voor anderen in de boardroom.

Wordt de CFO ondergewaardeerd?

Zelf denk ik dat de oorzaak voor de verschillen in perceptie ligt in de combinatie van een traditioneel beeld dat peers hebben, bescheidenheid en het niet goed overbrengen van wat zij aan financiële waarde creëren. Dat maakt dat de CFO niet de waardering krijgt die hij of zij verdient.

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegen aankijkt.  Wat denk jij? Wordt de CFO ondergewaardeerd?  Of is er hier iets anders aan de hand?

Reageer hieronder.

Lees Meer Artikelen:

Stel dat dit zou lukken, wat verandert er dan in de boardroom?

Ontdek de 10 kenmerken van de CFO die het verschil maakt

[inclusief scoreblad voor zelfevaluatie]

 • Breng in kaart waar je staat ten opzichte van het normprofiel van de CFO
 • Ontdek je ontwikkelpunten
 • Bepaal de 3 acties die je helpen om snel te verbeteren
voorblad 10 kenmerken van de cfo die het verschil maakt
Stuur mij de PDF met de 10 kenmerken van de CFO die het verschil maakt nu!
Wanneer je op bovenstaande knop klikt, ontvang je af en toe een email. Uitschrijven kan op elk moment. Lees er meer over in het Privacy Statement
>
Chat openen
1
Chat via jouw favoriete medium
Hallo, kan ik je helpen?